Blog Jos Reinhoudt

Jos Reinhoudt, juli 2018

Leren van de e-reader

Stel je voor: je bent een vuistdikke, spannende detective aan het lezen en je verheugt je op de uren leesplezier die je nog voor de boeg hebt. En dan krijg je opeens ergens middenin het boek al de ontknoping. De laatste 200 pagina’s blijken leeg te zijn. Da’s een domper! Gelukkig komt zoiets niet vaak voor, want verhalen in een roman passen altijd precies op het aantal pagina’s tussen de kaften. Je kunt aan de dikte van het boek dus vrij goed zien hoeveel leesvoer je nog hebt.

Maar hoe zit het dan met e-readers? Hoe lang of kort het spannende verhaal ook is, de e-reader wordt er niet groter of kleiner van. Sterker nog: er kunnen honderden boeken in dat apparaat. En omdat lezers het vervelend vinden als ze geen idee hebben lang het nog duurt voordat de boef gepakt wordt, geven elektronische boeken met een handig balkje in de kantlijn aan hoe ver je al in het verhaal gevorderd bent. Goed verzonnen van die techneuten. 

Budget op

Met geld werkt het ongeveer net zo. Er zijn heel wat mensen die er in de loop van de maand achter komen dat het budget op is. Een domper van jewelste, want dat zagen ze te laat aankomen.

Hoe los je dat op? Een vaak gehoorde suggestie is om alleen nog gebruik te maken van contant geld. Zodra je je portemonnee open doet, zie je meteen hoeveel briefjes en munten je nog hebt. Zo kun je op tijd je uitgavenpatroon aanpassen. Ook De Nederlandsche Bank wijst in een recent onderzoek op dit nadeel van digitaal geld: het is lastiger te zien wat je nog aan euro’s op je rekening hebt staan en hoeveel je nog moet uitgeven aan vaste lasten.

Papieren bankafschriften

Maar teruggaan naar contant geld is natuurlijk geen echte oplossing. Alsof e-readers, beeldschermen, smartphones niet bestaan en we weer alleen nog van papier gaan lezen. Dat wil niemand. Digitaal geld is veel gemakkelijker in gebruik. Wie wil er terug naar de papieren bankafschriften? Hoe ga je met contanten iets bestellen op internet? Stuur ik geld in een envelop per post als ik iemand aan de andere kant van het land iets moet betalen? 

Het zou veel slimmer zijn om de voordelen van digitaal geld verder te ontwikkelen. Het is vervelend als je opeens geen geld meer hebt, maar die techneuten van het schuifbalkje op de e-reader kunnen hun trucje ook toepassen op een bankrekening. Dan blijft er, zoals Loesje zei, aan eind van je geld niet onverwacht een stukje maand over.